ANMELDELSE FOR GROV UFORSTAND I TJENESTEN
A anmeldte politiet for brudd på straffegjennomføringsloven § 4-1 hvor det fremgår at en innsatt skal overføres til kriminalomsorgens anstalt innen 48 timer. A satt på glattcelle fra fredag og ble først fremstilt for fengsling mandag. Det fremgikk at As advokat hadde vært i kontakt med påtaleansvarlig og at vedkommende hadde gitt uttrykk for at de begikk regelbrudd, men at de uansett ville holde på A. As advokat ba Spesialenheten vurdere om foretaksstraff ville være det rette for å få bukt med brudd på regelverket.
Spesialenheten innhentet kopi av dokumentene i politiets straffesak mot A. Videre ble politiets oppdragslogg og arrestjournal innhentet. Politiadvokat B ble avhørt som mistenkt.
A ble pågrepet 31. januar 2014 mistenkt for salg av narkotika. Han satt varetektsfengslet fra 1. til 12. februar 2014. Politiet fikk melding om at A angivelig skulle ha banket opp vedkommende som hadde kjøpt narkotika av A. Det ble besluttet at A skulle pågripes, og det ble utstedt etterlysning. A ble pågrepet fredag 14. februar. Han hadde opphold i arresten til tirsdag 18. februar, da han ble overført til fengsel.
B forklarte at han trodde han gjorde klar fengslingsbegjæringen fredag 14. februar. Han husket ikke om han vurderte å be om fengslingsmøte lørdag 15. februar, men trodde ikke det ettersom terskelen for å fremstille på lørdager er høy. I følge B er fengslingsmøter på lørdager forbeholdt de tilfeller hvor det er åpenbart nødvendig. Fengslingsmøtet mandag 17. februar hadde gått som kontorforretning. Det ble besluttet at A skulle sitte i arresten til tirsdag. Det ble tatt kontakt med fengsler vedrørende mulighet for å overføre A, men fengslene var fulle.
Det var på det rene at A satt nærmere fire døgn i politiets arrest, hvorav over et halvt døgn etter rettens avgjørelse om varetektsfengsling. I forskrift om bruk av politiarrest § 3-1 og forskrift om lov om straffegjennomføring § 4-1 fremgår at den innsatte skal overføres til fengsel innen to døgn. Bestemmelsene er ikke absolutte, men innholder en reservasjon for tilfeller hvor ”det av praktiske grunner ikke er mulig” å overholde fristen. Dersom overføring skjer senere, skal begrunnelsen nedtegnes i arrestjournalen. I følge Riksadvokatens Rundskriv skal 48-timers fristen overholdes så langt det er mulig innenfor de gjeldende ressursmessige rammene. Når retten har avsagt fengslingskjennelse skal den fengslede ikke returneres til politiarresten med mindre det er besluttet isolasjon. Et kortvarig opphold for å besørge overføring til ordinær fengselsplass må imidlertid aksepteres.
Spesialenheten har tidligere behandlet flere saker om oversitting i politiarrest. Spesialenheten har tidligere pekt på at sakene berører en struktursvikt utover politiets og påtalemyndighetens ansvar idet det ikke finnes tilstrekkelige varetektsplasser i fengslene. Dette gjør seg fortsatt gjeldende.
Det var ikke holdepunkter for at tjenestepersoner eller politidistriktet som foretak hadde begått et straffbart forhold i forbindelse med As arrestopphold.
Saken ble henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.