FORELEGG FOR BRUDD PÅ TAUSHETSPLIKT
Politidistrikt:
Politiets utlendingsenhet
Anmeldelsen:
A anmeldte B for brudd på taushetsplikt i det B kom bort til henne mens hun var på jobb i kassen på en matbutikk og fortalte at datteren hennes var etterlyst og hadde en forkynning ventende på seg hos politiet. Kunder som stod i kassen overhørte også disse opplysningene.
Spesialenhetens etterforsking:
Det er opptatt forklaring fra anmelder A, hennes datter C, og mistenkte B.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven (2005) § 209, om brudd på taushetsplikt
Spesialenhetens vurdering:
B arbeidet som sivilt ansatt i Politiets utlendingsenhet. I tjenesten gjorde han et søk på etterlyste personer i fylket. Han fikk opp en liste over samtlige etterlyste personer og så da at As datter var etterlyst for en forkynning. B kjente til datteren, C, fra 10-12 år tilbake, da hun hadde tilbrakt tid med hans barn og vært mye hjemme hos dem.
Da han noen dager senere så A på butikken, gikk han bort til henne og spurte om hvordan det gikk med datteren og fortalte at han nå jobbet i politiet og hadde sett henne på en liste over etterlyste personer. Han sa at hun måtte oppsøke politiet fordi hun hadde en forkynning som ventet på seg. Han gikk deretter fra stedet. A kjente ikke igjen B på det aktuelle tidspunkt og ble så opprørt at en kollega måtte overta arbeidet i kassen for henne. Kundene som stod i nærheten overhørte hva B fortalte, og en kunde kommenterte også hans opptreden.
Spesialenheten fant det bevist utover enhver rimelig tvil at B hadde røpet opplysninger som han i kraft av sin stilling hadde taushetsplikt om og at han opptrådte grovt uaktsomt. Han erkjente straffeskyld for forholdet og ble ilagt et forelegg for brudd på lovpålagt taushetsplikt.
Vedtak:
Det er ilagt forelegg.