ANMELDELSE FOR URIKTIG ANKLAGE OG BRUDD PÅ TAUSHETSPLIKT
Politidistrikt:
Sør-Vest politidistrikt
Anmeldelsen:
A anmeldte politiadvokat B for å ha opplyst tilAs arbeidsgiver at A hadde vært siktet for seksuelt overgrep mot et mindreårig barn, og at saken var henlagt på bevisets stilling. I brevet fra politiadvokaten var det videre skrevet at det på bakgrunn av opplysningene i politiets sak kunne stilles spørsmål ved As skikkethet til å ha et tillits- eller ansvarsforhold som beskrevet i søknaden om politiattest. A hadde i forkant søkt Politiets enhet for vandelskontroll om politiattest. Det anmeldte forhold fant sted i januar 2016.
Spesialenhetens undersøkelser:
Spesialenhetenavhørte politiadvokat B med status som mistenkt. Det ble opptatt vitneforklaring fra ansatt ved Politiets enhet for vandelskontroll og politiattester.
Rundskriv fra Politidirektoratet (RPOD-2014-9) vedrørende utstedelse av politiattester, brev fra POD til Finnmark politidistrikt av 8. juni 2016 samt brev fra POD til Politidistriktene av 8. juni 2016 vedrørende vandelsvurdering og utlevering av opplysninger som ikke påføres politiattest, ble innhentet. RPOD-2014-9 ble opphevet ved sistnevnte brev av 8. juni 2016 fra POD til Politidistriktene. Tiltakskort fra Kripos av 2. juni 2016 vedrørende utlevering av opplysninger i politiets registre og systemer som er underlagt taushetsplikt, samt veileder fra Kripos av mai/juni 2016 om utlevering av opplysninger etter politiregisterloven, ble innhentet. Videre innhentet Spesialenheten straffesak der A hadde vært siktet for seksuell omgang med barn under 14 år. Rettslig grunnlag:
Straffeloven (2005) § 209 om brudd på taushetsplikt.
Spesialenhetens vurdering:
Politiets enhet for vandelskontroll og politiattester utleverer opplysninger fra politiets registre i form av politiattester. Det kan imidlertid være forhold som ikke skal anmerkes på politiattesten, men som kan ha betydning for personens skikkethet til å ha et tillits- eller ansvarsforhold som beskrevet i søknaden om politiattest. I disse tilfellene har Politiets enhet for vandelskontroll utviklet rutiner for å sende varslingsanmodninger til lokalt politi. Det overlates da til det enkelte politidistrikt, ut fra sitt kjennskap til søker av politiattesten, å vurdere om arbeidsgiver skal varsles for å avverge eller forebygge lovbrudd eller for å hindre at virksomhet blir utøvd på en uforsvarlig måte.
Spesialenheten fant det ikke bevist at politiadvokat B hadde opptrådt straffbart ved å informere As arbeidsgiver om at han hadde vært siktet for seksuell om gang med barn under 14 år og funn gjort i beslaglagt PC. Utlevering av opplysningene var nødvendig og forsvarlig, jf. politiregisterloven § 27.
Vedtak:
Saken er henlagtsom intet straffbart forhold anses bevist.