ANMELDELSE FOR Å HA BESLAGLAGT FØRERKORT OG IKKE LEVERE DET TILBAKE
A anmeldte en ansatt i påtalemyndigheten for å ha opprettholdt beslag av hans førerkort og for ikke å ha levert det tilbake da beslagsperioden var utløpt. A var tatt for hastighetsoverskridelse som i tillegg til en bot ga to prikker på førerkortet. A mente at tre av de seks prikkene han hadde på førerkortet fra før ikke skulle regnes med fordi de var foreldet etter 3 års-regelen. Han mente det derfor ikke var grunnlag for å ta beslag i førerkortet hans. Dessuten hadde ikke påtalemyndigheten fått forlenget fristen for å holde førerkortet tilbake.
Spesialenheten innhentet politiets straffesaksdokumenter mot A.
Politimannen som stanset A for å ha kjørt for fort, fikk på telefon bekreftet at A var registrert med seks prikker fra før. Det nye forholdet ga grunnlag for to nye prikker og gjeldende praksis tilsa at førerkortet skulle beslaglegges i 6 måneder. A samtykket ikke til dette, og politiet fikk tingrettens tillatelse til å holde førerkortet beslaglagt inntil en konkret dato. I god til forutfor utløpet av denne fristen begjærte politiet ytterligere forlengelse, og tingretten fastsatte dato for å behandle saken. Det var A selv som fikk denne datoen utsatt til etter at fristen i den første beslagsperioden var utløpt.
Spesialenheten fant det ikke bevist at politiet hadde opptrådt straffbart. Det var A selv som hadde fått utsatt tingrettens behandling av politiets begjæring om forlenget beslagsperiode, og det var da ingen plikt for politiet til å utlevere førerkortet i den mellomliggende perioden. Videre fremgår av forskrift om prikkbelastning at alle prikkene som vedkommende hadde registrert på tidspunktet for det nye bruddet ble begått, skal telles med selv om det nye forholdet ikke ville bli rettskraftig avgjort før på et senere tidspunkt.
Saken ble henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.