ANMELDELSE AV POLITIET FOR GROV UFORSTAND I TJENESTEN
A anmeldte politiet for uberettiget pågripelse, bruk av håndjern og for å ha kjørt ham bort fra stedet han oppholdt seg. Det var i anmeldelsen vist til at A og hans venner ville hjelpe en jente som var slått ned og lå på bakken. A begynte å filme, noe han også fortalte politiet. Politiet tok hans mobiltelefon og sa at det var ulovlig å filme. A viste politiet sitt presse-ID og sa at han kunne være vitne i saken. Dette var ikke politiet interessert i, og A fortalte da til politiet at han hadde bevis for politiets ulovlige opptreden. A ble påsatt håndjern og plassert i politibilen. Han ble også visitert og deretter kjørt bort og satt av et kvartal unna. Han fikk igjen telefonen, men ikke lommeboken. Denne måtte han selv hente på politistasjonen.
Spesialenheten innhentet kopi av politiets dokumenter i voldssaken mot den fornærmede jenta, og kopi av politiets vaktjournal for hendelsen. Polititjenestemann B ble avhørt som mistenkt.
Spesialenheten fant ikke grunnlag for at B hadde opptrådt straffbart. Det ble vist til Bs forklaring om hvordan han oppfattet situasjonen og om de avgjørelser han traff under tjenesteoppdraget. Spesialenheten mente det var grunnlag for politiet til midlertidig å beholde telefonen til A fordi As telefonbruk forstyrret politiets arbeid. Telefonen kunne også ha inneholdt bevis i saken til den fornærmede jenta. As øvrige opptreden hindret Bs utførelse av tjenesteoppdraget, og A etterkom heller ikke politiets pålegg om å gå bort fra stedet. Det var derfor grunn til å anholde A. As opptreden ga grunn for bruk av håndjern og visitasjon. Bortkjøringen av A over en så vidt kort strekning ble heller ikke ansett som straffbar opptreden.
Saken ble henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.