PÅSTAND OM STRAFFBAR SLETTING AV MOBILOPPTAK
Politidistrikt:
Sør-Øst politidistrikt
Anmeldelsen:
A anmeldte tjenesteperson B for å ha slettet et videoopptak A hadde tatt med sin mobiltelefon av politiets pågripelse av hans svigersønn, C. A opplevde pågripelsen som meget brutal. C anmeldte senere B for unødig bruk av makt.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven (2005) § 172, om grovt uaktsom tjenestefeil
Spesialenhetens vurdering:
Tjenesteperson B og hans kollega observerte at C slo en person i magen mens han ventet i taxikø. Tjenestepersonene førte C bort fra taxikøen med makt. De kjente C fra tidligere, og oppfattet ham som ruset/beruset. C gjorde motstand, og patruljen ba om bistand av en annen patrulje. C var sammen med sin svigerfar A, og flere andre familiemedlemmer og venner. Flere av disse oppfattet pågripelsen av C som brutal. A begynte derfor å filme. Politiet ga A en rekke pålegg om å trekke seg unna fordi A forstyrret tjenesteoppdraget. A mente selv at han ikke forstyrret siden han holdt en avstand på 1-3 meter. B ba om å få As mobiltelefon, og slettet deretter opptaket av pågripelsen av C. B begrunnet slettingen med at han var redd for at opptaket ville havne på internett og at politiet ville bli hengt ut i lokalsamfunnet.
Det er ikke forbudt å filme på offentlig sted, og også politiets tjenestehandlinger kan filmes forutsatt at personvernhensynet ivaretas. Politiet har likevel anledning til å slette opptak, men dette må vurderes konkret. Spesialenheten vurderte at B ikke hadde anledning til å slette opptaket, men slettingen var uansett ikke kvalifisert klanderverdig. Opptaket kunne ikke ses å ha noen avgjørende bevismessig betydning i noen av forholdene på stedet.
Vedtak:
Saken er henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.