ANMELDELSE FOR LEGEMSKRENKELSE
A anmeldte en tjenestemann for legemskrenkelse. A opplyste at politiet hadde kommet hjem til hans bopel grunnet krangling. Politiet tillot ikke A å gå på toalettet og en tjenestemann tok tak i ham. A hadde da trampet på tjenestemannens fot. A ble deretter påsatt håndjern.
Spesialenheten innhentet straffesaken mot A, samt tingrettsdom hvor A ble domfelt for vold mot offentlig tjenestemann.
Det fremkom av sakens opplysning at A hadde fått pålegg om å bli på soverommet til tjenestemennene hadde snakket med de øvrige beboerne. A etterkom ikke dette og gikk på toalettet. Dette fikk han lov til. Deretter kom han ut og fortsatte å være aggressiv mot tjenestemennene. Han motsatte seg håndjernpåsettet og sparket til tjenestemannen. Deretter skallet A tjenestemannen i brystet slik at tjenestemannen datt bakover. A sparket også tjenestemannen i forbindelse med at de skulle ta ham med ut av huset.
Spesialenheten viste til at politiet har anledning til å benytte makt under tjenesteutøvelsen i den utstrekning det er nødvendig og forsvarlig, jf. politiloven § 6. Det kan videre benyttes håndjern på personer når det er grunn til å frykte at vedkommende vil utøve vold, jf. politiinstruksen § 3-2, tredje ledd.
Spesialenheten fant det ikke sannsynlig at tjenestemannen hadde opptrådt på et vis som kunne lede til straffansvar. Maktbruken mot A kom som direkte resultat av As aggressive opptreden og voldsbruk mot tjenestemannen.
Saken ble henlagt med den begrunnelse at det ikke var rimelig grunn til å undersøke om det forelå straffbart forhold, jf. straffeprosessloven § 224 første ledd.