ANMELDELSE FOR ULOVLIG RANSAKING M.M.
A anmeldte politiet for ulovlig ransaking av hennes bolig og for bruk av makt. A oppdaget at politiet var på hennes eiendom, og gikk for å høre hva de ville. Hun fikk ikke svar. Da hun skulle låse seg inn i boligen ble hun spurt av politiet om å få låne nøkkelen. A ville ikke gi den fra seg siden politiet ikke kunne fremvise ransakingsbeslutning. En tjenestemann vred da nøkkelen ut av hånden hennes. Politiet gjennomsøkte deretter boligen.
Spesialenheten innhentet kopi av aktuelle dokumenter fra politidistriktet.
Politiet hadde mottatt trusselmelding fra As sønn og det ble muntlig besluttet at han skulle pågripes. Politiet var kjent med at As sønn bodde på samme eiendom som A. A opplyste også til politiet på stedet at boligen var delt i to, og at sønnen hadde tilgang til den ene delen.
Spesialenheten viste til at politiet kan gjennomføre ransaking i forbindelse med pågripelse, jf. straffeprosessloven § 192. Videre kan ransakingsbeslutning være muntlig, men skal da snarest mulig nedtegnes.
Politiet har anledning til å benytte makt i tjenesten i den utstrekning det er nødvendig og forsvarlig, jf. politiloven § 6.
Spesialenheten fant det ikke bevist at politiet hadde opptrådt straffbart ved ransakingen av As bolig eller at maktbruken mot henne hadde vært uforholdsmessig eller unødvendig.
Saken ble henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.