ANMELDELSE FOR ULOVLIG RANSAKING OG GROVT TYVERI
A anmeldte polititjenestepersonene (B, C, D og E) for å ha foretatt en ulovlig ransaking hjemme hos A og for å ha stjålet kr 6 000 i forbindelse med ransakingen.
A viste til at politiet ikke hadde innhentet beslutning om ransaking fra påtalemyndigheten, samt at hun hadde hatt kr 6 000 i nattbordsskuffen. Da hun kom hjem etter å ha blitt løslatt, var pengene borte. Det fremgikk ikke av beslagsrapporten at pengene var beslaglagt.
Spesialenheten opptok utdypende forklaring fra A. B, C, D og E ble avhørt med status som mistenkte. Det ble videre innhentet utskrift fra politiets straffesak i forhold til A, samt oppdragslogg for hendelsen.
B, C og D var ute på tjenesteoppdrag for å pågripe en person på en oppgitt adresse. Det viste seg imidlertid at personen ikke lenger bodde på adressen. A som nå bodde på adressen fremstod som ruset. Politiet besluttet derfor å ta seg inn på ”fersk gjerning eller ferske spor” i medhold av straffeprosessloven § 198.
Det ble funnet narkotika på adressen. Det ble tatt kontakt med jourhavende påtalejurist som opprettholdt ransakingen. E, som var hundefører, kom til stedet for å bistå med ransakingen.
Spesialenheten fant ikke at B, C, D og E hadde handlet på et vis som kunne lede til straffansvar da de besluttet å ransake As bopel.
Når det gjaldt pengebeløpet, hadde B, C, D og E forklart at de ikke hadde sett pengene eller tatt beslag i disse.
Etterforskingen hadde ikke i tilstrekkelig grad kunnet avdekke forholdet som gjaldt pengene. Saken ble derfor henlagt etter beviset stilling.