ANMELDELSE FOR LEGEMSKRENKELSE
A anmeldte flere tjenestepersoner for overdreven maktbruk og feil bruk av håndjern under pågripelse av ham. A ble kontaktet av en patrulje fordi han opptrådte upassende overfor andre som oppholdt seg på bussholdeplassen. A kjente seg ikke igjen i påstanden. I følge A ble han lagt i bakken med rå kraft. Han slo hodet i fortauskanten, fikk kutt i øyebrynet og oppskrapet legg. Håndjernene ble påsatt så stramt at han begynte å miste blodomløpet i hendene.
Spesialenheten innhentet korresponderende straffsaksdokumenter, oppdragslogg og arrestlogg.
A ble innbrakt mistenkt for overtredelse av straffeloven § 350 og for å ha nektet å opplyse personalia. Han ble ilagt forelegg for disse forholdene.
Straffeloven § 333 oppstiller en straffesanksjonert plikt til å oppgi personalia til politiet når dette etterspørres i tjenestesammenheng. Videre plikter enhver å etterkomme politiets pålegg, jf. politiloven § 5. Politiet kan innbringe en person som på offentlig sted forstyrrer ro og orden, jf. politiloven § 8 nr. 1. Politiet kan anvende makt i tjenesten i medhold av politiloven § 6, herunder håndjern, jf. politiinstruksen § 3-2 tredje ledd.
Spesialenheten fant at politiet hadde hjemmel til å anvende makt mot A, og at det ikke var rimelig grunn til å foreta nærmere undersøkelser av den konkrete maktanvendelsen. Det ble vist til As uttalelse om at muligens kunne ha blitt utsatt for vold på et tidligere tidspunkt før politiet ankom.
Saken ble henlagt uten etterforsking. Henleggelsen er oppretthold av Riksadvokaten.