ANMELDELSE FOR BRUDD PÅ TAUSHETSPLIKT
Politidistrikt:
Øst politidistrikt
Anmeldelsen:
Spesialenheten mottok anmeldte mot politibetjent D for brudd på taushetsplikten. A, B og C ble tatt inn til avhør i sak om familievold. I etterkant avhørte politibetjent D tre venner av C på telefon. Det er i anmeldelsen anført at D i forkant av avhørene ga opplysninger om X, herunder om en bekymringsmelding fra barnevernet, og opplysninger fra Cs avhør om at hun i en periode ikke bodde hjemme hos foreldrene. Da venninnen ble avhørt, spurte hun om C visste om avhøret. D skal da ha svart at «C burde ha nok vett i hue til å skjønne det».
Spesialenhetens undersøkelser:
Spesialenheten mottok aktuelle dokumenter fra politidistriktet og gjorde søk i politiets register.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven (1902) § 121, om grov uforstand i tjenesten.
Spesialenhetens vurdering:
Enhver som er ansatt i politiet plikter å hindre at andre får adgang eller kjennskap til det de i straffesaker får vite om noens personlige forhold, jf. politiregisterloven § 23.
Politiregisterloven §§ 25 til 34 oppstiller en rekke unntak fra dette utgangspunktet. I følge § 26 er taushetsplikten ikke til hinder for at opplysningene brukes i den enkelte straffesak, herunder til etterforsking. Dette innebærer at en polititjenesteperson uten hinder av taushetsplikten kan utgi opplysninger til vitner i forbindelse med avhør. Dette vil ofte være nødvendig slik at vitnet vet hva politiet ønsker opplysninger om.
Spesialenheten fant ikke rimelig grunn til å iverksette etterforsking for brudd på taushetsplikten.
Uttalelsen «C burde ha nok vett i hue til å skjønne det», som det i anmeldelsen var hevdet at politibetjent D skulle ha fremsatt i forbindelse med vitneavhøret av C venninne, ga etter Spesialenhetens vurdering heller ikke rimelig grunn til å iverksette etterforsking. Det var ved vurderingen lagt vekt på at en slik uttalelse – selv om den vil kunne karakteriseres som kritikkverdig– ikke var av en slik karakter at den ville kunne medføre straffansvar.
Vedtak:
Saken er henlagt uten etterforsking, jf. straffeprosessloven § 224 første ledd.