PÅSTAND OM KROPPSKRENKELSE VED Å HA BLITT SLENGT INN I EN POLITIBIL
Politidistrikt:
Innlandet politidistrikt
Anmeldelsen:
A anmeldte to tjenestepersoner for å ha «klasket» henne inn i siden på en politibil. Foranledningen til hendelsen var at hun gikk tur med sin hund. Hunden bjeffet mot en annen hundeeier, E. E brukte kjeft på henne og forsøkte å trekke kne mot henne. Hun trakk seg unna og E gikk i bakken, uten at hun hadde rørt ham. A kontaktet politiet, som kom til stedet. Hun reagerte på at politiet kun avhørte Es vitner. Da A forsøkte å overhøre hva et vitne forklarte til politiet, “vrengte” tjenestepersonene armen hennes bak på ryggen og slengte henne i siden på politibilen.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven (2005) § 271, om kroppskrenkelse
Spesialenhetens vurdering:
Det fremgikk av politiets oppdragslogg at politiet mottok melding fra A om konfrontasjonen med E. Politiet mottok også flere meldinger fra andre om at A slo etter ungdommer som syklet i gågata. En patrulje dro til stedet og snakket med A og E. E opplyste at A hadde dyttet ham i bakken. A gikk mot tjenesteperson D, som snakket med et vitne. De to andre tjenestepersonen tok da tak i A og «geleidet henne mot politibilen». Hun ble forsøkt bortvist fra sentrum i 24 timer, men fordi A skrek, var det ikke mulig å få fram budskapet. A ble da tatt med til politistasjonen og anmeldt for ordensforstyrrelse.
Spesialenheten fant ikke holdepunkter for at politiet hadde opptrådt straffbart. Dette gjaldt selv om As forklaring om hendelsesforløpet ble lagt til grunn. Ved vurderingen la Spesialenheten vekt på at politiet hadde mottatt flere meldinger om at A var utagerende og aggressiv, samt at hun var utagerende mot politiet på stedet. Maktbruken gikk ikke utover det som var nødvendig og forsvarlig i situasjonen.
Vedtak:
Saken er henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.