ANMELDELSE FOR ULOVLIG RANSAKING
A anmeldte politiet for ulovlig ransaking. Han hadde kjøpt flere lovlige softgun-våpen og en bue. Han ble stanset av politiet på vei hjem, ble påsatt håndjern og tatt med til politistasjonen. Han ble fratatt våpnene. Politiet ransaket boligen hans. A viste til at ingen av våpnene var registreringspliktige og at han aldri hadde opptrådt på slik måte at politiet kunne gjennomføre ransaking og ta beslag. Da han noen dager senere skjøt på blink med luftpistol, kom politiet tilbake. De tok fra ham luftpistolen.
Spesialenheten innhentet politiets dokumenter som gjaldt brudd på våpenloven.
Politiet mottok melding om at en mann var observert på bussen med en pistol. Politiet reiste ut og påtraff A. Han hadde en softgun, to luftpistoler og flere kniver i sekken. A opplyste at han skulle vise våpnene til en kamerat. A ble sikkerhetsvisitert og tatt med til lensmannskontoret. A fremsto som ruset. Han ble kjørt hjem av politiet og det ble ransaket på bopelen. Det ble der funnet en softgun, en plombert revolver og buer med piler. Det var også flere kniver og skarpe gjenstander i huset, og mange hull i veggen som A forklarte var kulehull. A samtykket ikke til at våpnene ble destruert, men at politiet kunne oppbevare våpnene så de ikke ble ødelagt. A ble ilagt forelegg for bæring av våpen på offentlig sted.
Noen dager senere fikk politiet melding om at A var observert på sin veranda med en våpenliknende gjenstand. Han var maskert. Politiet orienterte ham om at han måtte påregne besøk av politiet når han opptrådte slik.
Spesialenheten fant det ikke sannsynlig at det var opptrådt straffbart. Politiet kan gripe inn for å stanse eller avverge lovbrudd, jf. politiloven § 7. Ransaking kan foretas når vilkårene i straffeprosessloven er oppfylt. Videre kan det tas beslag etter straffeprosessloven § 203.
Saken ble henlagt uten etterforsking.