ANMELDELSE FOR BRUDD PÅ TAUSHETSPLIKTEN OG FOR GROV UFORSTAND I TJENESTEN
A anmeldte ansatte i et politidistrikt for flere brudd på taushetsplikten og for politiets manglende vilje til å bistå ham og familien i forbindelse med en konflikt A hadde med naboene/personer i bygda.
A sendte flere e-poster til Spesialenheten for å utdype anmeldelsen.
Spesialenheten viste til at forsettlig eller grovt uaktsomt brudd på taushetsplikten er straffbart, jf. straffeloven § 121. Videre plikter politi og påtalemyndigheten å hindre at andre får kjennskap til straffesaksopplysninger om noens personlige forhold, jf. straffeprosessloven § 61a.
Spesialenheten fant det ikke sannsynlig at ansatte i politiet hadde begått straffbart brudd på taushetsplikten idet de opplysninger som var gitt ikke var taushetsbelagte, evt. kunne oppgis i medhold av straffeprosessloven § 61 c. nr. 1-3. Videre hadde A selv opplyst at politiets opplysninger om hans helse var sagt i ”god mening”.
Spesialenheten fant det heller ikke sannsynlig at politiet hadde opptrådt kvalifisert klanderverdig, jf. straffeloven § 325 første ledd nr. 1. Politiet hadde forsøkt å bedre situasjonen og As anmeldelser var registerte og behandlet. Hans anførsler var også behandlet av politimesteren og av Politidirektoratet i forbindelse med hans klage.
Saken ble henlagt med den begrunnelse at det ikke var rimelig grunn til å undersøke om det forelå straffbart forhold, jf. straffeprosessloven § 224 første ledd.