VEGTRAFIKKULYKKE MED PERSONSKADE
Spesialenheten for politisaker ble varslet av operasjonssentralen om et vegtrafikkuhell med alvorlig personskade. En sivil tjenestebil under utrykning hadde kollidert med en personbili en rundkjøring. Begge de involverte førerne ble brakt til lege. Det viste seg i ettertid at det likevel ikke forelå alvorlig personskade.
Spesialenheten for politisaker igangsatte etterforsking i medhold av straffeprosessloven § 67 åttende ledd, jf. påtaleinstruksen § 34-6 annet ledd. Politibetjent A ble avhørt som mistenkt. Fører av personbilen (B) ble avhørt som vitne. I tillegg ble et utenforstående vitne avhørt. Spesialenheten utarbeidet en illustrasjonsmappe fra den aktuelle rundkjøringen. Politiets operasjonslogg og lydlogg knyttet til politiets opprinnelige tjenesteoppdrag, samt til trafikkulykken ble innhentet. Også straffesaksdokumenter fra politidistriktet ble innhentet.
Saken mot A ble vurdert i forhold til vegtrafikkloven § 3, jf. § 31 første ledd. B var av politidistriktet ilagt forelegg, som hun hadde vedtatt.
I medhold av vegtrafikkloven § 11, jf. trafikkreglene § 2 nr. 4 kan fører av kjøretøy i politiets tjeneste fravike trafikkreglene når det er nødvendig eller vesentlig til lette i tjenesten. Føreren er likevel bundet av grunnregelen om aktpågivende og varsom kjøring i lovens § 3. Trafikkreglene har ikke spesielle bestemmelser i rundkjøring. Det er derfor forståelsen av de generelle skiltreglene og øvrige bestemmelser i trafikkreglene som blir avgjørende. Spesialenheten la på bakgrunn av etterforskingen til grunn at fører at personbilen B kjørte inn i rundkjøringen til tross for at politibilen allerede befant seg i rundkjøringen. Fører av politibilen hadde varslet utrykningskjøring god tid i forkant og var godt synlig for andre trafikanter som befant seg i området. Det ble ikke funnet bevismessige holdepunkter for at politibetjent A hadde opptrådt på et vis som kunne medføre straffansvar.
Saken ble henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.