ANMELDELSE MED PÅSTAND OM BRUDD PÅ TAUSHETSPLIKT, SØK I REGISTRE UTEN TJENESTEMESSIG BEHOV MM
Politidistrikt:
Øst politidistrikt
Anmeldelsen:
A anmeldte B for brudd på taushetsplikten, søk i politiets registre uten tjenestemessig behov, samt misbruk av jobb-epost, jobbtelefon og sin arbeidstid til private forhold over mange år. A hevdet at B hadde fortalt om flere saker han hadde jobbet med og at han søkte i politiets registre etter informasjon dersom han for eksempel skulle kjøpe ting på Finn.no. Videre skal B også ha gjort søk i politiets registre for andre som ønsket å få sjekket opp forhold.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven (1902) § 325 første ledd nr. 1, om grov uforstand i tjenesten
Straffeloven (1902) § 324, om brudd på tjenesteplikt
Straffeloven (1902) § 121, om brudd på taushetsplikt
Spesialenhetens vurdering:
Vedlagt anmeldelsen fulgte en rekke e-poster som var utvekslet mellom Bs jobb-epost politiet.no og en privatperson. Innholdet var hovedsakelig av personlig karakter. Videre lå vedlagt korrespondanse mellom Bs private e-postadresse og formentlige samme person der B tilbød seg å sjekke politiets registre for å søke opp et nummer til en person som hadde ringt vedkommende. Korrespondansen fant sted i 2007 og 2008. Det fremgikk av øvrig korrespondanse vedlagt anmeldelsen at A hadde mottatt det aktuelle e-postmaterialet fra personens ektefelle i 2008.
Relevante straffebestemmelser i saken var straffeloven 1902 § 121 om brudd på taushetsplikt, § 324 om tjenesteforsømmelse og § 325 første ledd nr. 1 om grov uforstand i tjenesten. Fristen for foreldelse etter nevnte bestemmelser er henholdsvis fem og to år, hvilket innebar at eventuelt straffansvar var foreldet allerede da Spesialenheten mottok anmeldelsen fra A. Saken ble derfor henlagt som foreldet.
Vedtak:
Saken er henlagt på grunn av foreldelse.