Sak 193/20-123, 12.08.2020
Anmeldelse:
As far B anmeldte polititjenesteperson C for å ha brukt unødig makt mot A og satt på henne håndjern. A var 14 år da dette skjedde.
Åsted: Offentlig sted, helg, om natten. Senere påprivat eiendom.
Oppdrag: Orden
Ruspåvirkning: Ja
Maktbruk: Etterforskingsresultatet viste at politiet påsatte A håndjern.
Skader: Blåmerker
Spesialenhetens vurdering:
Polititjenestepersonene C og D tok kontakt med A, på bakgrunn av melding om mindreårig alkoholpåvirket ungdom i bymiljøet nattestid. A nektet å oppgi personalia til politiet da de ba om dette og situasjonen eskalerte da C tok As mobiltelefon for å sjekke om A hadde et identifikasjonskort i mobiltelefonens etui. A utøvde da vold mot C og D og fremsatte drapstrusler. Da A tross gjentatte oppfordringer om å samarbeide, fortsatte å fremstå med utagerende og voldsom adferd, ble hun påført håndjern og plassert bak i politibilen.
Spesialenheten bemerket at bruk av håndjern og annen maktbruk mot mindreårige fordrer særlig grundig vurdering før maktmiddelet benyttes. Med bakgrunn i As aggressive og voldelige adferd var det ikke bevismessige holdepunkter for at C og D hadde opptrådt straffbart ved å sette på A håndjern. Bruken av makt under tjenesteoppdraget fremsto etter Spesialenhetens syn som nødvendig og forholdsmessig i situasjonen. Håndjernene ble beviselig bare benyttet i kort tid og de ble løsnet så snart A roet seg.
Spesialenheten fant heller ikke konkrete objektive holdepunkter for at C og D hadde begått grov uaktsom tjenestefeil i anledning saken.
Spesialenhetens avgjørelse:
Saken er henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven § 271 om kroppskrenkelse. Straffeloven § 172 om grovt uaktsom tjenestefeil.