Sak 222/19-123, avgjort 02.06.2020
Anmeldelsen:
A anmeldte en polititjenestekvinne (B) for å ha dyttet/presset hodet hans ned mot gulvet slik at han fikk vedvarende nakkesmerter. Hendelsen skjedde inne på cellen i arresten i forbindelse med at politiet skulle forkynne et besøksforbud for ham.
Åsted: I arresten
Oppdrag: Forkynnelse
Ruspåvirkning: Nei
Maktbruk: Etterforskingsresultatet viste at flere polititjenestepersoner holdt tak i As armer mens B holdt på hodet hans og presset det nedover.
Skader: Nakkesmerter
Spesialenhetens vurdering:
A var ilagt et besøksforbud, og politiet hadde i over ti dager gjentatte ganger forsøkt å forkynne dette for ham. A hadde gitt klart uttrykk for at han ikke ville dette. Da en politipatrulje en kveld traff A, kom han seg unna i bil. Det ble en forfølgelse som endte i en større væpnet aksjon, hvor A til slutt ble pågrepet på loftet i huset til sin mor. Han ble deretter kjørt til arresten og avhørt.
Da vaktleder i arresten forsøkte å forklare A hvorfor besøksforbudet måtte forkynnes og startet opplesningen av den, puttet A fingrene i ørene og sa han ikke ville høre. Vaktleder ba da flere tjenestepersoner, blant dem B, om bistand til å holde As armer mens han leste opp besøksforbudet.
Flere tjenestepersoner gikk inn på cellen. De tok tak i armene til A, men han motsatte seg dette og ropte og skrek. B la da hånden sin på hodet til A og presset det ned. Hun forklarte i avhør at dette var et grep som er ansett skånsomt og effektivt, og som hun har fått opplæring i å bruke. Hun forklarte også at det ikke var nødvendig å bruke mye kraft. Videoopptak fra cellen bekreftet Bs forklaring.
Spesialenheten mente at maktbruken var nødvendig, forsvarlig og forholdsmessig, og derfor lovlig. Det ble vist til at det var nødvendig å få forkynt besøksforbudet for A, og at det grunnet hans atferd var nødvendig å ta kontroll på armene hans slik han han skulle høre. B anvendte først makt da A motsatte seg å bli holdt, og det var ingen holdepunkter for at grepet i seg selv var farlig, eller at hun brukte mer kraft enn hva som var nødvendig og forsvarlig i situasjonen. Maktutøvelsen skjedde over et kort tidsrom, og den opphørte umiddelbart da forkynningen var fullført.
Spesialenhetens avgjørelse:
Saken er henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven § 271 om kroppskrenkelse.