Spesialenheten hadde 1. januar 2015 vært virksom i 10 år. Dette gir en anledning til å oppsummere erfaringer fra egen oppgaveløsning og de virksomheter enheten har ansvar for å etterforske.
Fagartikler fra årsrapportene
Varsling om anmeldelse
Spesialenheten får fra tid til annen spørsmål fra tjenestepersoner om hvorfor Spesialenheten ikke har varslet dem om at de er anmeldt.
«Politiet besvarer ikke mine henvendelser….»
Mange klager i anmeldelser eller andre typer henvendelser til Spesialenheten over at politiet ikke besvarer henvendelser.
Misbruk av politiets registre
Spesialenheten har gjennom ti år behandlet mange saker hvor det er avdekket at polititjenestepersoner har brukt politiets registre til å søke informasjon som de ikke har noe tjenestelig behov for å innhente. Med vedtakelsen og ikrafttredelsen av den nye politiregisterloven og tilhørende forskrift, er alt regelverk om tilgang og bruk av politiets registre samlet. Selv …
Metodebruk og metodeutvikling
Spesialenheten forstår at politiet ikke kan ha retningslinjer for hvordan man skal gripe an alle tenkelige situasjoner. Flere saker som er behandlet hos Spesialenheten har reist spørsmål om en type konkret metode eller framgangsmåte som benyttes av politiet kan anses å være lovlig, enten generelt eller i forhold til den konkrete situasjonen metoden er brukt …
Godkjenning av overtidsarbeid
Arbeidsgiver har ment at det er grunn til å mistenke en ansatt for å ha krevd overtid uten at det er arbeidet. Spesialenheten har fra flere virksomheter i politiet mottatt anmeldelser mot ansatte for bedrageri i sammenheng med krav om overtidsbetaling. Arbeidsgiver har ment at det er grunn til å mistenke en ansatt for å …
Frihetsberøvelse/hendelser i arrest
Spesialenheten behandler årlig flere saker om opphold i arrest. Fra saker i 2014 er det grunn til å trekke frem forhold som knytter seg til lengden på opphold i politiarrest, herunder oversittelse av fristen for fremstilling for varetekt, samt bruk av håndjern i politiarrest og meddelelser av forelegg under opphold i arrest. Spesialenheten har hatt …
Forebygging av tortur – Ny rolle for Sivilombudsmannen
Da Norge i juni 2013 ratifiserte tilleggsprotokollen til FNs torturkonvensjon (OPCAT) fikk Sivilombudsmannen et særlig mandat om å forebygge tortur, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff. I løpet av våren 2014 ble Sivilombudsmannens forebyggingsenhet mot tortur og umenneskelig behandling ved frihetsberøvelse etablert som en ny avdeling hos ombudsmannen. Forebyggingsenheten er et tverrfaglig team på fem …
Forebygging av tortur – Ny rolle for SivilombudsmannenLes mer
Etterforsking av saker hvor politiet har skutt
Kan erfaring fra etterforsking av saker hvor politiet har brukt skytevåpen gi grunnlag for refleksjoner i debatten om bevæpning av politiet? Kan erfaring fra etterforsking av skytesaker gi grunnlag for læring i politiet? Spesialenheten for politisaker vil ikke ta noe standpunkt til spørsmålet om bevæpning av politiet. I en tid med debatt om dette mener …
Opplysning om at en person ikke er omhandlet i politiets registre
Borgarting lagmannsrett behandlet i oktober 2012 spørsmålet om det å utgi såkalt ”negativ” informasjon fra politiets registre er straffbart. Spesialenheten for politisaker tok i mai 2011 ut en tiltale mot en polititjenestemann for brudd på taushetsplikt. Polititjenestepersonen ble kontaktet av en venninne som spurte om han kunne sjekke en bekjent. Hun var bekymret for om …
Opplysning om at en person ikke er omhandlet i politiets registreLes mer